Rooibos-te: Livets te

Rooibos-te: Livets te

Rooibos-te, rød te, Honeybush eller Rooibush – kært barn har mange navne. Uanset hvad man kalder den, så er det lige for tiden min absolutte yndlingste. Jeg har udover den klassiske rooibos-te flere varianter med forskellige smage og aromaer. 

Rooibos-te stammer fra rooibos-busken, som kun vokser ved Cederberg-bjergene nord for Cape Town i Sydafrika. Rooibos-buskens blade har i flere hundrede år været flittigt brug af sydafrikanere. Både som te, men også til madlavning som for eksempel til marinade. 

Rooibos-busken kan blive omkring to meter høj. Den har rødt bark, og bladene er nåleagtige og grønne. Busken ligner faktisk lidt et lille dansk nåletræ. 

Den karakteristiske røde farve, som rooibos-te har, kommer frem under produktionen. Bladene fermenteres og iltes, og i denne proces skifter de fra grøn til den smukke rødelige farve. Rooibos-te fås dog også i grøn, men den er lidt sjældnere end den røde.  

Rooibos-te har en rigtig dejlig sødelig og nøddeagtige smag, men udover at forkæle smagsløgene, så har rooibos-te også en del helsegivende effekter. Bladene fra rooibos-busken er rige på jern, kalcium, vitamin C og antioxidanter. Rooibos-te skulle efter sigende have en anti-agingeffekt og virke opstrammende på huden. Desuden skulle teen være god, hvis du har eksem eller er blevet solskoldet. 

Er du i en periode, hvor du forsøger at undgå koffein? Så er rooibos-te super god, da den er helt fri for koffein. Så hvis du har søvnproblemer, er gravid eller af andre årsager gerne vil undgå koffein, kan rooibos-te anbefales. 

Rooibos-busken er sin helt egen slags og slet ikke familie med den oprindelige teplante “Camellia Cinensis”. Derfor må man egentlig ikke kalde den for en te. Alligevel bliver den kaldt for te, da det er en del lettere. Betegnelsen urtete kan man dog godt bruge.

Jeg køber mine forskellige varianter af rooibos-te på Carstensens Tehandels hjemmeside, som har et bredt udvalg af rooibos te. Her kan man få rooibos-te, som har smag af ingefær, lakrids, havtorn og meget mere.